2-2-2 – yhden talvisen viikon ruokalista

admin
2-2-2 – yhden talvisen viikon ruokalista

Perheemme on jo pari vuotta noudattanut itse kehittelemäämme 2-2-2-systeemiä. Systeemin avulla arki on helpottunut ja ruokalista monipuolistunut. Siinä sivussa perheemme lihankulutus on pudonnut noin 160 kiloa vuodessa. 

Laadimme viikon ruokalistan niin, että kahtena päivänä syödään lihaa, kahtena päivänä kalaa ja kahtena päivänä kasvisruokaa. Yksi päivä on varattu jämäruuille. Järjestely on helpottanut elämää huomattavasti, koska viikon ruoat on mietitty etukäteen. Ideoimme listan yhdessä sunnuntaipäivällisellä.

Esimerkin vuoksi tässä yhden talvisen viikon ruokalistamme:
Maanantaina kasvisruokapäivä: Tomaatti-pastakeittoa ja lämpimiä juustoleipiä
Tiistaina kalaruokapäivä: Silakkapihvit ja muusi
Keskiviikkona liharuokapäivä: Makkarakastike ja muusi
Torstaina kasvisruokapäivä: Avocadopastaa
Perjantaina kalaruokapäivä: Lohilaatikkoa
Lauantaina jämäruokapäivä
Sunnuntaina liharuokapäivä: Häränhäntää ja riisiä

Maanantai

Maanantain ruuan laitoin minä. Tultiin lasten kanssa kotiin noin klo 16 ja nopeasti piti valmistaa jotain. Tomaattikeiton ohje on joustava, aineksia voi vaihdella sen mukaan, mitä kotoa löytyy.

RESEPTI  Nopea tomaatti-pastakeitto

Maanantain helppo ja nopea tomaatti-pastakeitto. Tässä lisänä lämpimät juustoleivät. Leivät voi antaa vaikka lasten tehtäväksi sillä aikaa, kun itse teet soppaa.

Tiistai

Tiistain silakkapihvit olivat mieheni käsialaa, hän kokkaa meillä tavallisesti kaikki kalaruuat. Isolle perheelle on helpompi paistaa pihvit uunissa ja niin saa myös kevyemmän version kuin pannulla paistaen. Silakoiden kanssa oli muusia ja sitä päätettiin tehdä kerralla kahden päivän tarpeiksi, jotta seuraavana päivänä ruuanlaitto kävisi nopeammin.

Keskiviikko

Keskiviikolle keksittiin siis ihana, perinteinen liha-arkiruoka: muusia ja talon makkarakastiketta. Oikea ruskeakastike vaatii enemmän aikaa, joten mieheni on kehitellyt nopean ”talon makkarakastike” muunnelman. Edellispäivän muusi lämmitettiin mikrossa. Ruuan kanssa salaatin virkaa tekemässä ihan vaan tomaattilohkoja ja suola- tai maustekurkkua.

RESEPTI Talon makkarakastike

Perinteisen makkarakastikkeen nopeampi arkiversio on tässä tarjolla keitettyjen perunoiden kanssa.

Torstai

Torstaina oli perunakiintiö täynnä, siispä pastaa ja tällä kertaa avokadon kanssa. Käytän sen valmistamiseen aina Alexander Gullichsenin reseptiä.

Avokadopasta à la Alexander Gullichsen

Perjantai

Perjantaina palattiin perunan pariin. Kalaruokapäivään ei keksitty muuta kuin lohta ja koska arkena ei oikein filettä raaskita syödä, saa lohilaatikolla tai -kiusauksella hyvän ja täyttävän kalaruuan edullisemmin, kun kalaa tarvitsee olla vain pieni pala. Punajuuri sopii hyvin kalan kanssa, joten usein lohilaatikon seurana meillä on punajuuri-omena raastetta, jossa makua antamassa ja koristeena ohuen ohuita purjosuikaleita.

Lauantai

Lauantaina pöytään katettiin kaikki viikon aikana kertyneet jämät ja jokainen sai valita niistä mieleisensä. Annokset lautasille ja mikroon.

Sunnuntai

Sunnuntaina on mieheni lempipäivä, sillä silloin on aikaa kokata vaikka koko päivä. Esimerkkiviikolla meillä oli liharuokana lähi-luomu-häränhäntiä, jotka on ostettu paikallisesta Reko-ringistä. Häränhännät, kylkiribsit ja maksa ovat meidän vakio-ostoksia sieltä, koska kalliimpiin ruhon osiin meillä ei oikein ole varaa. Halvemmistakin lihan osista saa hyvää juhlaruokaa, kun valitsee pitkän kypsennysajan ja esim. juuri pataruuat. Lisukkeena oli rasvaisen lihan vastapainoksi riisiä ja salaattia.

Välillä 2-2-2-ruokien ongelmaksi kehittyi tuo, että joku viikko ei keksitty kuin perunaruokia ja joku toinen viikko meinasi tulla pelkkiä makaroni/pasta-ideoita. Tähän ongelmaan kehittelimme sitten pienen, nopean palapelin, josta tarkemmin hieman myöhemmin.

Lue lisää

Hyvä mieli syömällä – 2-2-2-systeemi

2-2-2 – apua maailmantuskaan

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys