Täytekakkukoulu

admin
Täytekakkukoulu

Täytekakku on monien suomalaisten juhlien kruunu. Näyttävän ulkonäkönsä lisäksi kakun kuuluisi mielestäni myös maistua hyvältä. Tässä kirjeessä saat vinkkejä kakun kostuttamiseen ja muutamaan loistavaan täytteeseen.

Kakun kostuttaminen

Kostutuksen määrä riippuu siitä, minkälainen kakkupohja on eli

  • kuinka monta munaa on käytetty
  • kuinka kostea pohja on valmiiksi
  • koska täytät kakun
  • mitä aiot käyttää täytteeksi

Mitään patenttia aina onnistumiseen ei voi antaa, mutta vähän suuntaa saa ohjeesta ”kostuketta noin ½ dl/muna”. Kuuden munan kakkuun kostuketta tulee siis noin 3 dl.

Itse olen ratkaissut ongelman tekemällä aina saman kakkupohjan ja käyttämällä siihen aina ”ajan opettaman” määrän kostuketta. Seuraavien ohjeiden määrät ovat siis juuri tälle äitini 6:n munan kakkupohjalle sopivat. Jos teet jonkun muun kakkupohjan, sovella.

Mansikkasose, suosikkini

Ehdoton suosikkini kostukkeeksi on mansikka. Puoli kiloa pakastemansikoita sulatetaan, soseutetaan sauvasekoittimella ja lisätään hyppysellinen sokeria. Vain sen verran, että mansikat maistuvat makeilta mansikoilta, ei hillolta! Pakastaessa mansikoiden omaa sokeria katoaa, joten jos et ole lisännyt sokeria pakastusrasiaan jo pakastettaessa, pitää sitä lisätä tässä vaiheessa.

Tämä mansikkasose riittää kostuttamaan koko kakun juuri sopivasti, mutta kakun täyttäminen on hyvä tehdä kaksi päivää ennen juhlia, jotta kosteus ehtii tasoittua. Muista laittaa mansikkasosetta myös kakun päällimmäisen osan päälle.

 

Perinteinen mehu kostukkeena

Jos et käytä mansikkaa, voit käyttää 2 ½ dl sitruuna-, appelsiini- tai ananasmehulla tms. maustettua vettä, 3 dl jos kakun täyttäminen on jäänyt viime tippaan ja muu täyte ei ole kovin kosteaa. Varo tekemästä kostukkeesta liian makeaa ja lisää sokeria vain sitruunaveteen ja siihenkin vain vähän.

Vedellä kostuttaessani laitan alimmaiseen kerrokseen suhteessä vähemmän kostuketta kuin ylimmäiseen. Kosteus valuu kakussakin ylhäältä alas ja tekeytyessään tasoittuu. Jos kosteutta tulee liikaa, valuu se lautaselle ja siitä sen voi ennen koristelua imeyttää talouspaperiin. Laitan kostukkeen ruokalusikalla niin, että kostutan reunat ensin ympäriinsä ja sitten keskelle.

 

Täytteeksi vaahtoa ja vaniljaa

Mansikan lisäksi laitan kakun väliin aina jotain vaahtoa ja vain harvoin pelkkää kermavaahtoa. Helppo ja hyvä täyte on purkki kuohu- tai vispautuvaa kermaa ja kaupan valmisjauheesta sekoitettava vaniljakastike. Käytän siis nimenomaan jauheesta tehtävää kastiketta, en valmiita vaniljakastikkeita. Jauhepusseissa on ohje nesteen puolittamisesta, jos teet vaniljan kakuntäytteeksi, noudata sitä.

Yhdistä vispattu kerma ja ohjeen mukaan valmistettu vaniljasoossi ja levitä jokaisen väliin mansikoiden päälle, ei kuitenkaan päällimmäisen levyn päälle.

Jos et käyttänyt mansikkaa kostukkeena, kaipaa vanilja-kerma seurakseen jotain hedelmää tai marjaa. Purkillinen hyvin talouspaperin päällä valutettuja, pieneksi hakattuja säilykepersikan tai ananaksen paloja on raikas ja hyvä vaihtoehto.

Laita täytetty kakku tekeytymän kylmään. Seuraavana päivänä voit sen sitten koristella ja seuraavana onkin jo juhlat ja nauttimisen aika.

Lue myös

Maailman paras kakkupohja – ei helpoin, mutta paras

 


 

Juhlat tulossa? Lataa juhlien järjestäjän muistilistat

Liity Ullakon Arjen utopia -joukkoon niin saat juhlien järjestäjän ladattavat suunnittelulistat, joiden avulla stressaat vähemmän ja nautit juhlista enemmän – jo suunnitteluvaiheessa.

Saat seuraavat ladattavat ja täytettävät listat
1) Kutsuttavat vieraat
2) Muistilista tarjottavista
3) Juhlia edeltävän viikon aikataulu

Täytä lomakkeelle tietosi ja saat latauslinkin sähköpostiisi.

* pakollinen tieto

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys