Elma-kakku – ihana perinteinen maustekakku

admin
Elma-kakku – ihana perinteinen maustekakku

Sisareni Eila opiskeli 60-luvulla Ivalossa emäntäkoulussa. Itse olin tuolloin 4-5-vuotias. Eräällä kerralla, kun kävimme siskoani tervehtimässä, sain maistaa ihanaa, mausteista kakkua. Varmaan se vierailu on ollut talvella ja joulun alla, koska jotenkin liitän sen maun joulunodotukseen.  Tätä vierailua seurasi 30-vuoden piina ja odotus, kunnes viimein odotus palkittiin.  

Aina silloin tällöin vuosikymmenten saatossa muistin kakun ja sen ihanan maun. Vaikka äitini olikin mestarileipuri, ei hän tainnut olla maustekakkujen ystävä, sillä tätä kakkua hän ei koskaan edes yrittänyt tehdä tai jäljitellä. Toki sain maistaakseni useitakin maustekakku, mutta mikään niistä ei ollut juuri se oikea.

Viimein 90-luvun lopulla Elma-messuilla Helsingissä odotukseni päättyi. Martat olivat leiponeet messuille Elma-kakuksi nimettyä maustekakkua. Maku oli juuri se sama muistojeni maustekakku ja martoilla oli vielä reseptikin jaossa. Siitä vuodesta alkaen tämä on ollut meidän joulukuun kakku.

Teen kakkuja tavallisesti kaksi kerralla, sillä kuivakakkuvuokani ovat sellaisia, että ne mahtuivat samalle ritilälle rintarinnan tavalliseen uuniin. Ja nykyisin, kun minulla on kiertoilmauuni, kakut ovat omilla ritilöillään. Jos sinäkin päätät tehdä kaksi kakkua kerralla, niin muista kertoa kaikkien aineiden määrä kahdella. Ole neilikan kanssa aluksi tosi varovainen eli älä laita sitä liikaa. Jos kakusta jää jälkimauksi kielelle vain neilikan maku, maustetta on tullut liikaa.

Elma-kakku

  • 4 kananmunaa
  • 2 dl sokeria
  • 150g voita sulatettuna
  • 1 dl piimää
  • ½ tl soodaa
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 1 ½ tl kardemummaa
  • ½ tl neilikkaa
  • 3 dl ruisjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Mittaa ja yhdistä kuivat aineet ja lisää siitä puolet munavaahtoon. Sekoita. Lisää sulatettu voi ja piimä ja sekoita. Lisää loput jauhot ja pyöräytä taikina tasaiseksi.

Laita voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175° noin 1 tunti.

Jos teet kaksi kakkua kerralla, voit joko tehdä kaksinkertaisen annoksen yhdessä kulhossa tai – niin kuin minä tällä kertaa – vispata kummankin kakun omissa astioissaan.

Kattilahatuilla on hyvä ottaa voisula mikrosta. Voit sekoittaa kylmän piimän ja kuuman voisulan, niin molemmista tulee sopivan lämpöisiä taikinaan lisättäväksi.

 

 

Sulatan voin aina uunin alkulämmössä. Kattilahatulla on hyvä pitää kiinni kuumasta vuoasta voitelun aikana.

 

Se kaamea Neuvovatäti

Kun sulatat voin mikrossa, on se sulatuksen jäljiltä heti liian kuumaa lisättäväksi taikinaan. Elma kakussa voit laittaa kylmän piimän kuuman voin sekaan, niin molemmista tulee nopeammin oikean lämpöisiä lisättäviä.

 


 

Juhlat tulossa? Lataa juhlien järjestäjän muistilistat

Liity Ullakon Arjen utopia -joukkoon niin saat juhlien järjestäjän ladattavat suunnittelulistat, joiden avulla stressaat vähemmän ja nautit juhlista enemmän – jo suunnitteluvaiheessa.

Saat seuraavat ladattavat ja täytettävät listat
1) Kutsuttavat vieraat
2) Muistilista tarjottavista
3) Juhlia edeltävän viikon aikataulu

Täytä lomakkeelle tietosi ja saat latauslinkin sähköpostiisi.

* pakollinen tieto

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys