Hamppu-siemennäkkäri – terveellinen, rouskuva herkku

admin
Hamppu-siemennäkkäri – terveellinen, rouskuva herkku

Hamppu-siemennäkkäri on niin herkkua, että sitä voi rouskutella ihan sellaisenaan. Hampunsiemenet antavat näkkärille oman, hauskan maun ja aavistuksen pocornmaisen poksahtavan rakenteen.

Siemennäkkileipä on äärimmäisen helppo tehdä. Muista kuitenkin, ettet tee leivästä liian paksua, koska silloin lopputulos ei ole rapea.  Teen oman siemennäkkärini yleensä ruisjauhoilla, koska rakastan rukiin makua. Jos haluat siemennäkkäristä gluteenittoman, korvaa ruisjauho esim. maissijauholla.

Hamppu-siemennäkkäri

  • 2 dl karkeita ruisjauhoja (gluteeniton versio maissijauhoilla)
  • ¾ dl auringonkukan siemeniä
  • ½ dl hampun siemeniä
  • ½ dl pellavansiemeniä
  • ½ dl kurpitsan siemeniä
  • 2 ½ dl kiehuvaa vettä
  • ½ dl öljyä
  • ½ tl hienoa merisuolaa taikinaan tai sopivasti sormisuolaa leivän pinnalle

Laita uuni lämpiämään 150˚C. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Kaada kiehuva vesi ja öljy siementen sekaan ja sekoita tasaiseksi. Itse käytän sekoittamiseen kumikaavinta elikkäs nuolijaa. Kaavi taikina kulhosta  leivinpaperin päälle pellille ja tasoita nuolijan avulla tasaiseksi ohueksi levyksi. Taikina riittää koko pellille! Jos käytät sormisuolaa, ripoittele se taikinalevyn päälle ja taputtele nuolijalla pikkuisen.

Voit jakaa taikinan jo tässä vaiheessa veitsellä tms. sopivan kokoisiksi paloiksi tai paistaa yhtenäisenä levynä ja vaan murtaa valmiista leivästä eri kokoisia paloja. Paista uunissa noin tunti. Minä annan paistua aina niin, että pinta tulee aavistuksen ruskeaksi. Maissijauhoilla lopputulos on vaaleampi kuin ruisjauhoilla. Anna näkkileivän jäähtyä leivinpaperin päällä ennen syömistä.

Näkkäri on niin hyvää, että seuraavana päivänä joutunet tekemään uuden satsin. 

Käytän siemennäkkärissä kokonaisia auringonkukan-, pellavan-, hampun- ja kurpitsansiemeniä. Voit käyttää siemeniä oman maun mukaan, kunhan kokonaismäärä on suurinpiirtein sama kuin ohjeessa.

 

Ruisjauho antaa siemennäkkärille kivan maun.

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää vesi. Muista käyttää kiehuvaa vettä!

Annoksesta tulee kokonainen pellillinen sopivan ohutta ja rouskuvaa näkkäriä.

Voit leikata näkkärilevyn paloiksi jo ennen uuniin laittoa tai murtaa kypsästä, jäähtyneestä levystä sopivia paloja.

 

Se kaamea Neuvovatäti

Tarjoile siemennäkkäriä naposteltavaksi sipsien sijasta. Siementen hyvät rasvat auttavat jaksamaan ja vitamiinit tekevät hyvää aivoille. 


Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys