Helppo kotijuusto vaikka pääsiäispöytään

admin
Helppo kotijuusto vaikka pääsiäispöytään

Kotijuusto, tuorejuusto, piimäjuusto – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tätä ohjetta saat helposti muokattua mieleiseksesi lisäämällä juustoon lempiyrttiäsi. Lisäksi juuston teon jäljiltä jää monta litraa heraa, joka kannattaa ehdottomasti pakastaa ½ litran annoksina jatkokäyttöä varten. Lopussa selviää miksi.

Tuorejuusto aamupalalle tai pääsiäispöytään

• 3 l kulutusmaitoa
• 1 l piimää
• 
4 munaa
• 1- 1 1/2 tl suolaa
• Tuoreita yrttejä, esim. ruohosipulia tai persiljaa
Kaada piimä kulhoon, lisää kananmunat ja sekoita. Kuumenna maito kattilassa liedellä kiehumispisteeseen. Lisää piimä-munaseos varovasti sekoittaen maitoon. Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen ja nosta pois liedeltä. Anna seistä reilu puoli tuntia.

Vuoraa juustomuotti tai siivilä sideharsolla ja aseta muotin alle kulho. Kerää juustomassa kattilasta reikäkauhalla muottiin. Painele massaa kevyesti, jotta saat ylimääräisen nesteen eli heran valutettua pois. Sekoita suola ja mahdolliset pieneksi silputut yrtit tasaisesti massaan. Laita kevyt paino juuston päälle ja anna jäähtyä.

Anna juuston kiinteytyä jääkaapissa yön yli. Kumoa juusto lautaselle.

Helpon tuorejuuston ainekset: maitoa, piimää ja kanamunia.

 

Piimä-munaseos ja maito kuumennetaan uudelleen kiehumispisteeseen ja annetaan sitten seistä reilut puoli tuntia. Juustomassa ja hera alkavat erottua. Kattilan kahvassa Ullakon Kattilahattu.

Tuorejuuston teon sivutuotteena syntynyttä heraa ei missään nimessä kannata heittää pois. Hera on hyvin proteiinipitoista ja se kannattaakin käyttää esimerkiksi sämpylöiden, muiden leipien tai lettutaikinan nesteenä. Heraa tulee yhdestä juustotaikinasta paljon. Jos et käytä heti kaikkea, kannattaa loput pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Pakasta hera ½ litran annoksia, sillä se on sopiva nestemäärä useimpiin leipäohjeisiin.

Herasta valmistetut sämpylät ovat tosi täyttäviä. Kun meillä on kasvisruokapäivänä sosekeittoa, ovat heraan valmistetut porkkanasämpylät mahtava lisä ruualle. Taatusti ei jää nälkä, vaikka ruoka on kevyttä.

Se kaamea Neuvovatäti

Kuntoilijat ja bodarit ostavat heraa purkissa tai tölkissä. Kun teet tuorejuuston kotona, saat sekä herkullista juustoa että vielä heraa vähän niin kuin kaupanpäälle.

 

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys