Hyvä mieli syömällä – 2-2-2-systeemi

admin
Hyvä mieli syömällä – 2-2-2-systeemi

Eräs sunnuntaipäivä pari vuotta sitten ehdotin perheelle, että mitäpä jos tekisimme säännön, että tästä eteenpäin syömme joka viikko yhteisellä päivällisellä vain kahtena päivänä lihaa?

Tämän lisäksi söisimme kahtena päivänä säännöllisesti kalaa ja kahtena päivänä kasvisruokaa ja yksi päivä viikosta olisi varattu rippeille ja jämille eli silloin syötäisiin kaikki kertyneet jääsköt pois.

Perhe suostui, kun ensin oli sovittu, että koulussa söisivät sitä mitä kulloinkin oli tarjolla ja aamu- ja iltapalat menisivät entiseen malliin. 2-2-2 sääntö koskisi ainoastaan perheen päivällistä ja esim. kalaruokapäivä käsittäisi laajasti merenelävät ja kasvispäivinä voi ruuassa olla kananmunaa tai juustoa.

Ei mitään valmista ismiä, ainoastaan lihansyöntiä vähennettäisiin radikaalisti tällä omalla tavalla.

Ja koska lihaa kuluisi huomattavasti vähemmän, syöty liha voitaisiin hankkia lähituottajilta luomuna tai se voisi olla muuten eettistä esim. riistaa.

Jo kaksi vuotta olemme noudattaneet tätä systeemiä ja kun saimme ajettua mallin sisään, se on ollut arkea helpottava asia ja tuonut mukanaan paljon hyvää – muutakin siis kuin lihansyönnin vähenemisen.

Suunnittelemme ruuat yhdessä, joten kaikki tietävät, mitä viikolla on tulossa – näin jää muutama nyrpeä naama ja mielenosoitus pois. Tavallisesti sunnuntaipäivällisellä mietitään tulevan viikon ruuat eikä siihen mene aikaa montaakaan minuuttia – sen ehtii kyllä!

Valittuja ruokia ei laiteta kiinni mihinkään tiettyyn päivään, ainoastaan lista jääkaapinoveen. Tekojärjestys muodostuu sen mukaan, kumpi meistä vanhemmista ehtii kokata ja paljonko on milloinkin aikaa. Tai mitä raaka-aineita on valmiina kaapeissa, mitä pitää ostaa viikolla kaupasta, koska jompi kumpi ehtii kauppaan ja onko tytär syömässä. Jos hän ei ole, niin kasvisruokana on todennäköisesti jokin sieniruoka, sillä niihin tytär ei koske.

Lihaa kuluu enää vajaa 5 kg kuukaudessa eli noin 13 kg vähemmän kuukaudessa ja 160 kg vähemmän vuodessa kuin ennen.

Luvut ovat arvioita ja voivat heittää hieman suuntaan tai toiseen, mutta joka tapauksessa lihankulutuksen lasku on ollut melkoinen ja jämäruat ovat menneet parempiin suihin eikä biojätteeseen. Minusta se on ihan kelpo suoritus, ainakin parempi kuin että jos olisi jatkettu jauheliha-nakki-kana-jauheliha-makkara linjalla vuodesta toiseen.

Lue lisää 2-2-2-systeemin taustasta

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys