Katkarapurisotto

Älä turhaan pelkää risoton tekemistä. Se ei ole rakettitiedettä, vaikka kokkiohjelmista voisi näin päätellä. Katkarapurisotto on meillä arkiruokaa.

Onkohan se Gordon Ramsayn vika, kun aikoinaan niin pelkäsin risoton valmistamista. Aina niissä Hell’s Kitchenin risotossa oli jotain vikaa: ylikypsää, raakaa, liian kosteaa, liian kuivaa ja jos jos risoton tarjoilun kanssa ei muut ruuat olleet samaan aikaan valmiit, lensi risotto roskiin ja kaikki alkoi alusta, koska risotto ei odota, ruokailijat odottaa! Ystäväpiirissäkin tuntui risoton arvosteleminen tai siitä purnaaminen ravintoloissa olevan pop.

No, perheen onneksi, uskaltauduin kuitenkin kerran kokeilemaan ja pikku hiljaa risotosta tuli meille ihan sutjakka arkiruoka. Ja vaikka välillä risotto on joutunut odottamaan useita tunteja, että mies tulee töistä, ei Gordon ole ilmestynyt meille huutamaan ja hyvin on maistunut mikrossa lämmitettynäkin. Tottakai se on parasta ja sopivan kosteaa heti valmistuttuaan, mutta on se hyvää, vaikkei ihan millilleen ja sekunnilleen kaikki ole kuin tv:ssä tai ohjeissa. 

Rohkeasti vaan kokeilemaan. Ja onhan se niin coolia, kun jääkaapissa on aina risottoviini odottamassa.

Raaka-aineissa en ole kuitenkaan tinkinyt, vaikka muita sääntöjä onkin rikottu: käytän aina risottoriisiä, valkoviiniä, parmesania ja voita. En ole kokeillut pitkäjyväriisillä, sitruunamehulla, oltermannilla tai margariinilla, joten en tiedä, miten ne risottoon istuvat. 

Eilen valmistin perheelle katkarapurisottoa ja koska tiesin, että kaikki tullaan kotiin myöhään ja nälkäisinä, tein esivalmistelut jo aamulla. Otin katkaravut sulamaan, keitin kalaliemen valmiiksi, raastoin porkkanan ja parmesanin ja pilkoin sipulit. Ruuan valmistukseen meni siten vain riisin kypsymisaika. Porkkana on risottoon mun oma lisä, sillä ilman sitä risotosta tulee niin hailakan värinen, että se vie syömisen yhden ilon, silmänilon, pois.

Katkarapurisotto 

(tästä riittää meillä viidelle pääruuaksi)

 • Öljyä 
 • 5 dl risottoriisiä
 • 1 isohko punasipuli
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 1 iso tai useampi pieni porkkana karkeaksi raastettuna
 • 2 dl valkoviintä
 • 1,25 l kalalientä (käytin 2 kalaliemikuutiota ko vesimäärään)
 • 2-3 dl raastettua parmesania
 • 50 g voita
 • Suolaatarvittaessaja mustapippuria myllystä
 • Persiljaa silputtuna iso kasa
 • 200-300 g hitaasti sulaneita ja valuneita katkarapuja

Valmista kalaliemi omassa kattilassa ja pidä liemi lämpöisenä koko valmistusajan.

Kuullota pilkotut sipulit ja valkosipulit keskilämmöllä öljyssä, lisää porkkanaraaste ja jatka kuullottamista muutama minuutti. Lisää riisi ja kuullota, kunnes riisit muuttuvat vähän läpikuultaviksi. Lisää valkoviini ja kun se on vähän imeytynyt, ala lisäilemään kalalientä kauhallinen-kaksi kerrallaan ja sekoittele risottoa aina välillä.

Kun riisit alkavat olla melkein kypsiä lisää parmesaani ja voi ja hämmennä ne joukkoon. Kun voi on sulanut maista suola ja lisää tarvittaessa ja rouhi sekaan mustapippuria myllystä. Ota virta pois ja lisää katkaravut ja persilja, pyöräytä ne risoton joukkoon ja humpsauta risoton päälle kaunistukseksi vielä lisää persiljasilppua. Katkarapu ei tarvitse tuon kummempaa lämmittämistä, jos ovat valmiiksi sulaneita ja huoneenlämpöisiä. Hyvää tuli taas. Nam! 

Porkkana tuo väriä risottoon. Raastoin porkkanan ja pilkoin punasipulin valmiiksi jo aamulla, mikä joudutti ruoan tekoa töiden jälkeen.

 

 

Tee ensin kalaliemi valmiiksi kattilaan ja pidä se lämpimänä koko risoton valmistuksen ajan. Kattilan kahvassa Ullakon ruutukuosinen pannuhiippa.

 

Aloita risoton valmistus kasarissa kuullottamalla sipuli ja valkosipuli. Kasarin kahvassa Ullakon turkoosi pannuhiippa ja kattilan päällä puolestaan turkoosi kattilahattu, molemmat Ullakon omaa Hulda-kangasta.

Lisää kasariin ensin porkkanaraaste ja kuullota sitä hetki. Sitten riisi ja jatka kuullottamista, kunnes riisi on hieman läpikuultavaa.

Lisää kuumaa kalalientä kasariin kauhallinen kerrallaan. Sekoittele välillä.

Kun riisi alkaa olla kypsää, lisää voi ja parmesaaniraaste.

 

Kun risotto on kypsä, lisää sulaneet katkaravut ja persiljasilppua. Sekoita.

Lisää pinnalle vielä persiljasilppua koristeeksi.

 

Se kaamea Neuvovatäti

Jos osa perheestä joutuu syömään risoton vasta myöhemmin, tee hieman ylimääräistä kalalientä ja laita sitä noin desi/annos mukaan lautaselle, kun lämmität risottoa mikrossa. Osan mehevyydestä saa näin pelastettua.

 

 

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys