Kesäkurpitsat raikkaaksi hilloksi sitruunan avulla

admin
Kesäkurpitsat raikkaaksi hilloksi sitruunan avulla

Kesäkurpitsa on ihana mutta hieman ongelmallinen vihannes: jos satoa tulee, sitä kypsyy yleensä kerralla niin paljon, ettei sitä ruuaksi valmistamalla oikein saa tuhottua. Mutta konstit on monet. Kun suolaiset reseptit loppuivat, piti siirtyä makeisiin. 

Makeista resepteistä kaksi on jäänyt pysyvästi reseptivihkooni: kesäkurpitsahillo ja kesäkurpitsa-suklaakakku.  Raikas, sitruunalla maustettu hillo on siitä mainio, että siihen saa käytettyä kaikki hieman ylikasvaneet kurpitsat. Suklaakakun ohjeeseen palaan myöhemmin.

Ylikasvaneista kesäkurpitsoista teen hilloa. Kuvassa kesäkurpitsan lisäksi Custard White Summer -kurpitsa ja Black Beauty sekä Apelsin -tomaatteja. Kaikki kasvikset Viidakkotohtorin Bokashi Garden – puutarhasta.

Kesäkurpitsahillo

  • 2 l kesäkurpitsanpaloja
  • 2 dl vettä
  • 750 g sokeria
  • 2 isoa sitruunaa

Pese ja kuori kurpitsat ensin ja sitten halkaise kahtia.Jos kesäkurpitsat ovat ylikasvaneen isoja, kaavi teräväreunaisella lusikalla höttöinen keskiosa ja siemenet pois.   Pilko vähän peukalonpäätä isommiksi kuutioiksi.

Kuvan kurpitsan siemenet ovat niin pieniä, ettei niitä tarvitse ottaa pois.

Laita vesi kattilaan ja päälle kesäkurpitsanpalat. Kuumenna ja keitä kansi päällä kunnes kurpitsat ovat pehmenneet, keittoaika on noin 15 minuuttia. Vähäinen vesimäärä riittää, sillä kun keitos lämpenee, kesäkurpitsoista irtoaa nestettä.

Kattilan pohjalle ei tarvita kuin pieni määrä vettä.

Kun kansi on kiinni, keitinvesi ja kurpitsoista irtoava neste eivät pääse haihtumaan. Ullakon Kattilahatun voi pitää kannen kahvan päällä valmiina koko keittämisen ajan.

Pese sitruunat ja raasta niiden kuori. Leikkaa kahtia ja purista sitruunoista mehut. Soseuta kypsät kesäkurpitsat sauvasekoittimella ja lisää kattilaan sitruunankuori, mehu, ja sokeri. Keitä ilman kantta noin 45 minuuttia hiljaisella lämmöllä ja aina välillä hämmentäen, ettei pala pohjaan.

Keitä hilloksi ilman kantta. Muista hämmentää välillä!

Tölkitä kuumiin purkkeihin tai purkita kuumiin tölkkeihin. Tai pakasta niin kuin minä aina teen. Tämä hillo kestää pakastamisen hyvin.

Jos haluat hifistellä ulkonäön kanssa, niin jätä pieni pätkä kesäkurpitsaa kuorimatta. Näin hilloon tulee pieniä tummanvihreitä hippusia, jotka näyttävät kauniilta.

 

Lisää makeita kesäkurpitsaohjeita

Mehevä kesäkurpitsa-suklaakakku

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys