Lapin tyttönä tykkään talvesta. Siitä oikeasta talvesta – siis että on lunta ja pakkasta. Ja sitten kun on oikein kunnolla lunta ja pakkasta, voi osan talon tekstiileistä kantaa hankeen ja pestä lumella.
Maailman paras tuoksu
Äidilläni oli tapana aina talvisin joku pakkaspäivä kantaa kaikki talon tekstiilit ulos pakkaseen ja osa lumipesuun. Kaikki matot, patjat, peitot, tyynyt, seinävaatteet, verhot ynnä muut kuskattiin pihalle päiväksi. Sitten talo siivottiin ja katot rihmottiin eli pitkävartisella harjalla lakaistiin kattojen nurkista hämähäkinseitit.
Myös lakanat kuivattiin pakkasessa. Jäiset ja jäykät lakanat kannettiin yöksi sisälle kuivumaan loppuun ja sitten ne mankeloitiin.
Kun sitten illalla menit nukkumaan päivän pakkasessa olleelle patjalle, johon oli pedattu pakkasessa kuivatetut ja mankeloidut puhtaat lakanat, oli se tuoksu aivan huikaisevan ihana.
Sängyssä hytisi – kun kaikki oli kylmää ennen kuin oma kroppa lämmitti patjan ja peitot – mutta sen kesti ja siitä nautti, kun se tuoksu oli niin päätä huimaavan hyvä. Ja se tuoksu tuli vuodevaatteiden lisäksi siitä kokonaisuudesta, että koko talo oli järkyttävän puhdas, matot ja kaikki tuoksuivat puhtaalle lumelle.
En usko, että koskaan enää saan haistella tätä, sillä tuohon äitini tekemään urakkaan tuskin pystyn, jaksan tai viitsin ryhtyä saati saada houkuteltua siihen perhettä.

Villapeitot hangessa valmiina lumikäsittelyyn.
Lumipesu puhdistaa, raikastaa ja häätää ötökät
Tänä talvena meillä täällä etelässäkin on hyvät mahdollisuudet harrastaa lumipesua. Lunta on tarpeeksi ja pakkasta riittää. Lumipesu tappaa tekstiilien ötökät ja puhdistaa tuotteet pölystä. Se on siis loistava luonnonmukainen tapa puhdistaa ja raikastaa matot, peitot ja muut isot tekstiilit, joita on muuten hankala käsitellä.
Lumipesu on helppoa. Tarvitset vain tarpeeksi ison pläntin puhdasta hankea, pitkävartisen harjan ja pakkasta. Älä siis tee tätä, jos lämpötila on lähellä nollaa ja lumi märkää. Nuoskalumi vain kastelee tekstiilit turhaan.
Kanna kaikki villapeitot, matot, ryijyt ja muut seinävaatteet ulos ja levittele hangelle. Huiski sitten lapiolla tai harjalla lunta päälle.

Huiski reilusti lunta peittojen päälle ja jätä hankeen ainakin tunniksi.
Jätä tekstiilit hankeen tarpeeksi pitkäksi aikaa, jotta pesu onnistuu. Vähintään tunti on hyvä nyrkkisääntö. Harjaa lopuksi matot lumella ja katuharjalla. Hyvin saa kissankarvatkin kyytiä ja mattojen nukka nousee pystyyn, kun pääsevät eroon pölytaakasta!

Nukkamatto odottaa harjausta. Tämän käsittelyn jälkeen maton nukka pörhistyy ja oikenee kummasti.
Puistele lopuksi lumet pois ja levittele villapeitot ynnä muut sisälle kuivumaan. Vaatteita ei kannata kaapittaa ennen kuin ne ovat varmasti kuivia. Matot ja seinävaatteet kuivuvat kyllä ihan hyvin paikoillaankin, sillä lumipesu ei niitä kastele, ainoastaan se lumi, joka niiden mukana tulee sisälle lämpöiseen.
Lumipesu sopii myös villapaidoille, villakankaille, kansallispuvuille ja kaikille vähemmän käytetyille luonnonkuiduille. Esimerkiksi meidän lampaantalja tulee kuin uudeksi lumipesussa.
Kokeile siis lumipesua ja saat jonkinlaisen aavistuksen siitä maailman parhaasta tuoksusta, joka tekstiileihin tulee, kun ne pääsevät pakkasen käsittelyyn.
Se kaamea Neuvovatäti
Älä pese villavaatteita ja -tekstiilejä turhaan! Tuuletus ja harjaus ulkoilmassa riittää useimmiten. Villan luontaisena ominaisuutena on hylkiä likaa ja tämä ominaisuus säilyy paremmin, kun villaa ei pestä liikaa.