Maalla asumisen kesäinen ilo on ojanpientareiden ja niittyjen ihana kukkaloisto. Ja luonnonkukkakimppujen tuoma kauneus arjessa tai juhlassa on täysin ilmaista.
Joskus kauniin kimpun saa, kun vain ojanpientareelta kahmaisee kourallisen ja leikkaa varret sopiviksi. Joskus voi vaikka hieman lajitella ja asetella ja saada uskomattoman tyylikkäitä, iloisia tai juhlavia kimppuja. Meillä suurin osa juhlista on hoidettu aina luonnonkukkakimpuilla.
Mieti mihin tilaisuuteen ja minkälaiseen vaasiin
Muutama seikka kannattaa ottaa huomioon tai miettiä ennen kimpun kasaamista. Mihin tilaisuuteen, paikkaan tai mille pöydälle kimppu on tulossa? Kuinka korkean kimpusta voi tehdä. Ruokailijoiden on kiva nähdä pöydän yli toisensa, joten ruoka/kahvipöytään matalat asetelmat, tarjoilu- ja sivupöydille korkeammat. Ulkokimppuihin isot vaasit tai kiviä painoksi, jotta tuuli ei kaada ja vesi sotke.
Ennen juhlia voi jo valmiiksi miettiä mikä vaasi sopii millekin pöydälle ja samalla saa käsityksen, paljonko kukkia pitää poimia. Ja myös välillä kannataa katsoa, onko joku muu astia asetelmalle, tilaisuudelle tai juhlalle parempi kuin perinteinen kukkavaasi. Itse olen kerännyt aikamoisen kokoelman vaihtoehtoja ja varsinkin mataliin asetelmiin ja ulkokukille käytän niitä.
Sakset käteen ja keräämään
Poimiessa otan useimmiten mukaan sekä hanskat että sakset tai ainakin sakset. Kukkien juurineen repiminen tuntuu jotenkin niin brutaalilta. Jos kimppuja on tulossa vain yksi, käveleskelen, asettelen ja kasaan kimpun suoraan valmiiksi. Kerään tavallisesti pitkillä varsilla, jotta voin lopuksi leikata kimpusta juuri oikean mittaisen kulloiseenkin astiaan. Jos kukka-asetelmia on tulossa paljon, kerään yhtä lajia yhteen nippuun ja teen asetelmat aina kulloiseenkin astiaan kotipihassa.
Kimpun latominen kerroksittain

Kimppua on helpompi lähteä rakentamaan, kun kerätyt kukat on lajiteltu nippuihin.

Pieni niksi on suunnitella kimpun latominen ”alhaalta ylös”, kun kukat on lajiteltu. Tässä esimerkkikimpussa olen laittanut ”pohjalle” keltaisen kukan, sen päälle puolet päivänkakkaroista ja kaikki heinät, sitten keskelle kaikki liilat, niiden päälle taas päivänkakkarat ja lopuksi keltaisen. Halusin heinät tuomaan korkeutta vain yhteen kohtaan.

Mittasin ja leikkasin kimpun sopivan mittaiseksi vanhaan Arabian maitokannuun.

Kimpun värit sopivat kannun kyljen kukkasiin. Niin nättiä ja suloista ja antaa iloa monta päivää.
Vaasina liemikulho, maitopullo tai kristallivaasi

Vanhaan liemikulhoon saa tehtyä ihanan matalan asetelman. Asettelen kulhoon ensin roikkuvat hiirenvirnat ja niittynätkelmät.

Rakennan lopun asetelman kädessä tai pistelemällä kukkia ristikkän astiaan.

Tässä tapauksessa tekemäni kimppu oli aluksi liian pieni, ja kukat levisivät laidoille, joten lopuksi pistelin apiloita lisää keskelle.

Valmis matala asetelma vanhassa liemikulhossa.

Aina ei ole pakko olla väritykitystä. Ihana suloinen vanha maitopullo on saanut kaunistuksekseen vain muutaman herkän kukkasen.

Juhlavan asetelman saa valitsemalla arvokkaan vaasin ja tarkkaan harkitut värit kukkasiin, sekä jättämällä tyylikkäitä korkeuseroja.
Pieni ihana kimppu apilankukista
Valkoinen punaisten apilankukkien seassa tuo värit esiin ja raikastaa, melkein mikä valkoinen vaan käy. Aikojen saatossa opit, mitkä lajikkeet kestävät vain hetken vaasissa. Tämä kimppu sai ympärilleen jo kukkineen kielon upeita lehtiä.
Se kaamea Neuvovatäti
Vaikka joku on epätäydellinen ja viallinen, ei sitä silti tarvitse välttämättä hylätä ja heittää pois. Tämä suloinen maitokannu vuotaa, joten sitä ei voi käyttää enää maitokannuna. Kukkavaasina sen käyttö sen sijaan onnistuu, kun laittaa kannun sisään muovipussiin ja veden ja asetelman sinne. Lopuksi muovipussiin suu vain painellaan näkymättömiin.