Mummin ohjeella paras sima

admin
Mummin ohjeella paras sima

Kevät tuli vauhdilla ja vappu lähestyy! Itse tehty sima on helmeilevä herkku, joka päihittää kaupan juomat mennen tullen. Tee omiin vappujuhliin tai vie lahjaksi.

Meillä Lapissa simaa kutsutaan simmaksi, siis simma kahdella ämmällä. Suurin osa suomalaisista juo simmaa vain vappuna. Meillä kotona äitini teki ja simmaa juotiin vuodet ympäriinsä, limsaa ei ostettu kuin silloin, kun joku oli sairaana. Simma on aivan ihana saunajuoma ja olen niin onnellinen, kun kaikki omatkin lapset rakastavat simmaa.

Aloitan valmistuksen keväällä, vähän ennen vappua. Jatkan valmistusta pitkälle syksyyn, omenamehuaikaan saakka. Pidempään, jos on huono omenavuosi.

Äitini simmaohje poikkeaa pikkuisen muiden ohjeista ja teen tietysti tarkalleen niin kuin äitinikin teki. Simman valmistus on äärimmäisen helppoa, mutta kylmää säilytystilaahan se vie, kun pitää vielä odottaa 4-5 päivää, että sima tekeytyy ja valmistuu.

Kotona Sodankylässä meillä oli kellari, jossa mahtuivat pullot olemaan. Nyt meidän talossa on ihana maakellari ja sinne mahtuu pullo poikineen ja aikajärjestykseen. Joskus siellä saattaa olla kolme tai neljä eri aikaan tehtyä satsia valmiita ja valmistumassa olevia.

 

Simanvalmistustarpeet, osa näistä äidiltä perittyjä.

Mummin simma

 • 1 puhdas ämpäri
 • 2 isoa sitruunaa
 • 2 dl siirappia (tummaa)
 • 1 pss fariinisokeria (550g)
 • 8 litraa kiehuvaa vettä
 • herneen kokoinen pala hiivaa

Pese sitruunat huolellisesti. Kuori kuorimaveitsellä, joka kuorii kuoret ohuesti ja laita kuoret ämpäriin. Poista huolellisesti sitruunoista valkoinen kuoriosa ja leikkaa sitruunat viipaleiksi ämpäriin.

Lisää ämpäriin fariinisokeri ja siirappi. Kaada päälle 8 litraa kiehuvaa vettä. Minä keitän veden vedenkeittimellä. Olen melko varma, että juuri tämä kiehuvan veden käyttäminen tekee simasta niin hyvän makuisen. Kuuma vesi irrottaa sitruunasta parhaat maut. Sekoita kunnolla.

Jätä ämpäri jäähtymään huoneenlämpöön. Kun neste on noin kädenlämpöistä tai tuntuu käteen vielä pikkuisen lämpöiseltä (jos käytät mittaria, niin noin 37 astetta), lisää herneen kokoinen pala hiivaa! Enempää ei tarvita, usko pois!

Peitä sima kannella tai pyyhkeellä ja jätä vuorokaudeksi huoneenlämpöön.

Seuraavana päivänä huomaat, että sitruunat ovat nousseet pintaan, jos sima vain on lähtenyt oikeaoppisesti käymään. Poista reikäkauhalla pintaan nousseet sitruunat. Siivilöi sima siivilän ja sideharson läpi kulhoon. Minä käytän kulhoa, jossa on nokka. Siitä sima on helppo pullottaa. Jätä hiivaisin loppu pari desiä pullottamatta. Vie pullot kylmään vähintään 4:ksi vuorokaudeksi, niin juomasta tulee helmeilevää.

 

Jos ihmettelet missä rusinat ovat…

Perinteisesti simapulloihin on laitettu rusinoita, mutta sattuneesta syystä meidän simassa niitä ei ole. Varhaisin muisto itsestäni tosi pienenä on se, kun istun keittiön avatun alalaatikon vieressä lattialla ja syön paketista rusinoita. Söin ilmeisen paljon, koska seuraava muistikuva on, että äiti pitelee minua ja minä itken ja oksennan. Tuon jälkeen en ole rusinoita syönyt ja tämän vuoksi meidän simmassa ei ole koskaan käytetty rusinoita, ei äiti enkä minä.

 


Pari käytännön vinkkiä, jotta sima varmasti onnistuu

 • Äitini korosti aina, että sitruunoiden valkoinen osa on poistettava hyvin huolellisesti, ettei sima maistu kitkerältä.
 • Merkkaa ämpärin kylkeen viiva kahdeksan litran kohdalle, niin vesimäärää ei tarvitse laskea tai mitata kuin ensimmäisellä kerralla. Itse tehty sima on niin hyvää, että teet sitä varmasti toisenkin kerran.
 • Hiivan voi lisätä vasta kun nesteen lämpötila ämpärissä on jäähtynyt noin 37 asteeseen ja tähän menee aikaa jopa 3-4 tuntia. Siman valmistuksen ajoitus kannattaa miettiä tältä kannalta.
 • Jos unohdat laittaa hiivan ajoissa eli neste on hiivalle liian kylmää, niin äläppä huoli, lämmitä sima laittamalla ämpäri kuumaan veteen tiskialtaaseen
 • Älä missään nimessä sekoita juomaa enää seuraavana päivänä, vaan siirrä ämpäriä varovasti jos siirrät, jotta pohjalla oleva hiiva jää pohjalle.

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys