Muodikas galette – täytteeksi käy melkein mikä vaan

admin
Muodikas galette – täytteeksi käy melkein mikä vaan

Galette on rentoa kesäruokaa, jonka täytteeksi voi käyttää melkein mitä vaan jääkaapista löytyy. Kun teet pohjan valmistaikinasta, päivän ateria syntyy tosi helposti.

Nyt muutamakin ystävä on kertonut valmistaneensa mulle ihan neverhöörd-ruokaa nimeltä galette. Googlasin ja selvisi, että se on ranskalainen, ilman piirakkavuokaa tehtävä piirakka, jonka ilme saa olla rustiikkinen ja täyte voi olla suolainen tai makea. Pohja on kai joskus muinoin ollut tattarista ja sesonki pääsiäisenä, mutta näistä kahleista piiras on päässyt aikojen kuluessa.

Rennolla otteella

Interneettiä selatessa kävi selväksi, että täytteeksi voi huiskia melkeinpä mitä vaan ja varsinkin kaikkia jääsköjä, mitä jääkaappiin on jäänyt: keitettyjä perunoita viipaleina, kasviksia, kinkkuja, yrttejä, sipuleita ja lisäksi jotain juustoa pitämään ainekset kasassa. Perinteisen piirakan kerma-muna-seoksen voi unohtaa. Pohjan voi valella oliiviöljyllä tai vaikka pestolla ja päälle täytteet. Reunat taitetaan rennosti täytteiden päälle, jotta ne eivät valu pellille ja piirakkaa on helpompi valmiina syödä reunasta kiinni pitäen.

Pohjaa tehdessä on tärkeää, että jauhoihin nypittävä voi on jäätävän kylmää. Esimerkiksi Sikke Sumarin blogista löytyy hyvä ohje itsetehdylle pohjalle.  Minä vetäisin mutkat suoriksi – koska oli arki ja nälkä – ja ostin valmiit pyöreät pakaste ruis-kaurapiirakkapohjat ja tein kokeiluni niihin.

Kauli taikina ohuehkoksi levyksi. Pohjan ei tarvitse olla ehdottoman pyöreä, kunhan on vähän sinne päin. Käytin valmista ruis-kaurataikinaa.

Kuullotin toisen piirakan pohjalle sipulia ja sipulinvarsia. Paistinpannun kahvassa Ullakon kätevä pannuhiippa.

Toiseen galetteen kuullotin sipulia ja laitoin ne pohjalle, päälle mozzarellaa, fetaa ja kirsikkatomaatteja. Ja siinä vaiheessa muistin peston ja huiskin purkin loput päällimmäiseksi. Toiseen tuli mozzarellaa, homejuustoa ja kirsikkatomaatteja. Molempiin oliiviöljyä ja mustapippuria myllystä.

Levitä täytteet pohjalle. Jätä reunasta pari senttiä ilman täytettä.

Täytteenä sipulia, kirsikkatomaatteja, mozzarellaa ja fetaa. Päälle huiskin vielä pestopurkin lopun. Käännä reunat täytteen päälle.

Toisen piirakan täytteenä kirsikkatomaatteja, mozzarellaa ja homejuustoa. Päälle vielä oliviiöljyä ja mustapippuria.

Ja sitten uuniin 200 astetta ja noin 30 minuuttia. Meillä on kiertoilmauuni, niin sain paistettua molemmat kerralla. Lisukkeeksi tein vihreän salaatin.

 

Valmis kirsikkatomaatti-mozzarella-homejuustopiirakka. Rouhea ulkonäkö kuuluu asiaan.

Aivan kaikki tykkäs ja rakasti ja kaikki meni. Meitä oli koko perhe kasassa eli viisi henkeä, joista kaksi nuorta aikuista miestä ja raskasta ruumiillista työtä tekevä mies sekä teini ja minä. Tämä oli niin helppoa ja hyvää, että varmasti teemme toistekin. Ja taatusti tämä pääsee jossain muodossa myös meidän juhlapöytiin.

 


Liity joukkoon

Tilaa Ullakon ”8 vinkkiä kohti sopivaa arkea”

Arki on monelle vihollinen, jonka kanssa taistellessa uuvuttaa itsensä, perheensä ja parisuhteensa. Taistelun lisäksi pitäisi vielä jaksaa osallistua, harrastaa ja kierrättää.

Arjen utopia -vinkit auttavat sinua löytämään itsesi kokoisen ja näköisen, sopivan ja onnellisen arjen käytännössä koeteltujen keinojen ja valmiiksi etsityn ja jäsennellyn tiedon avulla.

Tilaa tästä vinkkipaketti, jonka avulla pelastat arjen, parisuhteen ja hieman maapalloakin.

Tilaa Ullakon Arjen Utopia -vinkit kohti sopivaa arkea

 

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys