Muovit kiertoon- lue ohjeet tästä

admin
Muovit kiertoon- lue ohjeet tästä

Muovijätteen keräystä tehdään jo ilahduttavan monella paikkakunnalla. Jälleen uusien kierrätysohjeiden opettelu voi tuntua työläältä, mutta muovienkin kierrätyksessä perusteet ovat aika yksinkertaiset.  

Muovipakkausten keräys on sen verran uusi juttu, että siitä nousee usein esille muutamakin kysymys. Tässäpä niihin vastauksia:

Mitä muovipakkausten kierrätykseen saa laittaa?

  • elintarvikkeiden tyhjät muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
  • tyhjät muoviset pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot
  • muovikassit, -pussit ja -kääreet
  • tyhjät muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettynä, korkit ja kannet erikseen​

Pitääkö viilipurkit ja muut likaiset pakkaukset tiskata ennen lajittelua?

Ei. Riittää, jos esimerkiksi rasvaiset pakkaukset pyyhkäisee talouspaperilla tai huuhtelee nopeasti haalealla vedellä. Jos pakkaus on niin puhdas, että siitä ei tule kotiroskiksessa hajuhaittaa, se on tarpeeksi puhdas kierrätykseen. Älä ainakaan tiskaa jämiä kuumalla vedellä ja astianpesuaineella: lämpimän veden käyttö vie turhaa energiaa ja lisäksi ruuantähteet viemärissä rehevöittävät vesistöjä.

Meneekö koko kierrätys pieleen, jos lajittelen mukaan kovin likaisia pakkauksia?

Ei mene. Ruuantähteen homehtuvat varastoinnin aikana ja aiheuttavat lähinnä hajuhaittoja. Mutta homeitiöt eivät ole hyväksi kenellekkään eli jos muovipakkaus on kovin hankala puhdistaa, laita se sekajätteeseen.

Muovipakkauksessa on etikettejä. Pitääkö ne irrottaa?

Ei tarvitse. Muovijalostamossa on otettu huomioon, että pakkauksissa on aina jonkinlaisia etikettejä. Ne saadaan irti pesussa.”

Mikä muovipakkausten keräykseen ei kelpaa ja miten sen tunnistaa?

Keräykseen ei saa laitta asioita, jotka ovat muita kuin pakkauksia – esimerkiksi lelut, keittiötarvikkeet, hammasharjat tai kastelukannut eivät ole pakkauksia.

PVC ei kelpaa ja vaarallisen aineen jäämiä sisältävät pakkaukset kuten moottoriöljykanisterit eivät myöskään kelpaa. PVC:n tunnistaa kolmion sisällä olevasta 03- merkinnästä. Jos kirkas muovi muuttuu taivutettaessa valkoiseksi, se melko varmasti on PVC:tä.

Tästä linkistä näet hyvän lista pvc:tä todennäköisesti sisältävistä tuotteista. Samalta sivulta löytyy myös lista muovien pakkausmerkinnöistä.

Lisätietoa

Lisätietoa muovipakkausten kierrätyksestä Suomen Uusiomuovi Oy
Lue lisää muovien kierrätyksestä www.muovikuuluukiertoon.fi
Kokemuksia muovien kierrätyksestä Facebookin Muovikierrätin-ryhmässä

 

Se kaamea Neuvovatäti

Jätteistä tulee aina pitää huolta, riippumatta niiden materiaalista. Kuluttajan vastuulla on noudattaa oman alueen jätteiden lajitteluohjeita. Opiskele vaikka viisi jätettä viikossa. Kun on kerran tarkistanut, että mihinkäs jätteeseen tämä roska kuuluu, sen seuraavalla kerralla todennäköisesti jo muistaa.


Ompele näppärä kestokassi

Liity Ullakon Arjen utopia -postituslistalle ja saat kuvallisen ohjeen, jolla voit ommella näppärän kestokassin. Täytä lomakkeelle tietosi ja saat latauslinkin sähköpostiisi.

* pakollinen tieto

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys