Pinaattiletut tuoreesta pinaatista

admin
Pinaattiletut tuoreesta pinaatista

Pinaattiletut ovat monen perheen ”äkkiä jotain ruokaa”-hätävara. Yleensä ne ostetaan eineksinä, mutta suosittelen kokeilemaan myös itse tehtyjä. Taikinan voi tehdä vaikka edellisenä iltana, niin ruoka valmistuu nopeasti. Tässä ohjeessa käytetään tuoretta pinaattia, joka tämän kesän helteissä on kasvanut mahtavasti. 

Sellaisen reseptin löytäminen, jossa olisi käytetty tuoretta pinaattia, oli yllättävän vaikeaa. Pinaattilettujen valmistus piti siis aloittaa ihan alusta ja suunnitella ensin resepti. Ohjeesta tuli kyllä tosi hyvä, vaikka itse sanonkin. Saa nähdä maistuvatko ne einesletut enää – no hätätilanteessa kyllä varmaan.

Tein takinan valmiiksi jo edellisenä iltana ja annoin seistä jääkaapissa yön yli. Kun tultiin töistä ja kouluista, niin pääsi heti paistamaan ja ruoka oli nopsempaan valmis. Ohjeen määrästä riitti hyvin neljälle hengelle.

Syötiin nämä kesäkurpitsahillon tai voin kanssa ja kyllä tuli vatsa täyteen. Kerrankin sai syödä lettuja oikein ruuaksi ja kyllikseen.

Pitsireunaiset pinaattiletut

  • 300 g tuoretta pinaattia
  • 8 dl maitoa
  • 3 munaa
  • 7 dl jauhoja
  • 1 ½ tl suolaa
  • loraus öljyä
  • voita paistamiseen

Ryöppää pinaatti eli keitä pinaatinlehtiä vedessä muutama minuutti. Kaada lävikköön ja lopeta kypsyminen huuhtelemalla pinaatit kylmällä vedellä. Kylmällä huuhteleminen myös edesauttaa seuraavia toimenpiteitä.

Purista liiat vedet pois ja pilko karkeasti. Laita pinaatti kulhoon ja lisää sekaan maito. Aja sauvasekoittimella pinaatit sopivaksi silpuksi. Vatkaa toisessa kulhossa munien rakenne kevyesti rikki ja lisää pinaatti-maitoon, lisää sekaan jauhot koko ajan vispilöiden ja lopuksi myös suola ja loraus öljyä. Anna taikinan seistä ja turvota vähintää 20 minuuttia.

Paista voissa ja – jos mahdollista – valurautapannussa.

Ryöppää tuoreet pinaatit. Ullakon kattilahatut ovat siitä mainiot patalaput, etteivät ne ui vedessä, kun kaadat veden kattilasta.

Valuta lävikössä ja laita ryöpätyt pinaatit kylmään veteen, jotta kypsyminen pysähtyy.

Purista liiat vedet pois jäähtyneistä lehdistä.

Pilko pinaatit karkeasti.

Laita pilkottu pinaatti ja maito kulhoon.

Aja pinaatit sopivaksi silpuksi sauvasekoittimella.

Yhdistä kevyesti vatkatut munat ja pinaatti-maitoseos. Vatkaan sekaan jauhot.

Paista voissa. Käännä lettu vasta, kun toinen puoli on lähes kokonaan hyytynyt.

Se kaamea Neuvovatäti

Maidottoman version saat, kun käytät kauramaitoa tai vastaavaa kasvismaitoa ja paistamiseen öljyä. Gluteenittomuus onnistuu vaihtamalla jauhot esim. gluteenittomiin  kaurajauhoihin tai muuhun gluteenittomaan jauhoseokseen.

 

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys