Rilen granola – pähkinöitä ja siemeniä mutta ei rusinoita

admin
Rilen granola – pähkinöitä ja siemeniä mutta ei rusinoita

Pähkinät ja siemenet ovat monien tutkimusten mukaan hyväksi terveydelle. Tähän itse tehtyyn granolaan voit käyttää omia suosikkejasi. Nauti sitä aamupalalla jogurtin tai mehukeiton kanssa ja pysyt virkeänä ja kylläisenä helposti lounaaseen saakka.  

Meidän perheessä ei ole paljoa syöty muroja tai myslejä aamuisin. Varmaankin osittain murojen piilosokerit ovat arveluttaneet ja myslien rusinat estäneet ostamisen. Lapsena vedetyt rusinaöverit estävät minun rusinansyönnin vielä 50:n vuoden jälkeenkin.

Jossain sain maistaa granolaa, jossa rusinoiden tilalla oli käytetty kuivattua mansikkaa. Se oli tosi hyvää, mutta sokerin ja rasvan määrä siinäkin pelottavan korkea. Pähkinöiden ja siementen terveellisyydestä luin ja kauran, siementen ja viljan yhdistelmä alkoi houkuttaa.

Siispä ei muuta kuin itse tekemään, sitten ainakin tietää paljonko on mitäkin ainetta ja mikään ei ole piilossa.

Halusin testata kuinka pienellä makeudella ja vähällä rasvalla granola on vielä granolan makuista ja hyvää. Pääsin kokeiluissa niin alas, että ½ dl hunajaa ja ½ dl kookosöljyä just ja just riittää ja on ihan ok makuista, mutta seuraavilla kerroilla päädyin lorauttamaan vielä pikkuisen päälle, joten ohjeessa on nyt ¾ dl:a kumpaakin. Selvästi vähemmän kuitenkin kuin useissa ohjeissa!

Rilen granola

  • 6 dl kauraryynejä
  • 1+1+1 dl erilaisia siemeniä
  • 1+1+1 dl erilaisia pähkinöitä
  • ⅔ dl kookosöljyä
  • ⅔ dl juoksevaa hunajaa

Mittaa ryynit, siemenet ja pähkinät kulhoon. Tavallisesti käytän auringonkukan-, kurpitsan- ja pellavansiemeniä. Pähkinät ajan leikkurilla tai pilkon veitsellä pienemmiksi. Pähkinöinä käytän tavallisesti cashew-, saksan- ja pecanpähkinää. Näitä voi vaihdella oman mielen mukaan, eikä ole niin justiinsa, että kaikkia on se 1 dl, jos joku siemen tai pähkinä loppuu, niin jatkaa toisella. Tai laittaa jotain sorttia useamman desin.

Lämmitä kookoosöljy vesihauteessa juoksevaksi ja mittaa ja sekoita ryynien joukkoon. Paras sekoitusväline on tässä nuolija eli kumikaavin. Lisää hunaja ja sekoita. Kun mittaat ensin öljyn ja vasta sen jälkeen hunajan samaan mittaan, liukuu hunaja hyvin siitä pois.

Kaada seos leivinpaperin päälle uunipellille. Älä tasoita ihan tasaiseksi, vaan jätä vähän kekoja. Ne paistuvat huipuistaan rapeiksi. Paista noin 130-150˚C uunissa noin 20 minuuttia.

Ota pelti uunista ja kääntele granola. Pienennä lämpöä tarvittaessa ja jatka paistamista 30-40 minuuttia, kunnes granola on kauniin väristä ja rapeaa. Anna jäähtyä pellillä ja purkita vasta jäähtyneenä.

Lasipurkki ja kaunis purkkimyssy pitävät granolan kuivana ja puhtaana.

 

Pilko pähkinät leikkurilla tai veitsellä karkeaksi rouheeksi.

Paras väline granolaseoksen hämmentämiseen on kuvikaavin eli nuolija.

Anna granolan jäähtyä pellllä ja purkita vasta täysin jäähtyneenä.

Itse tehty granola on mukava lahja tai tuliainen: Laita granola kauniiseen purkkiin ja purkin päälle vielä Ullakon purkkimyssy, niin granola pysyy kuivana ja puhtaana.

 

Se kaamea Neuvovatäti

Eri uunit paistavat hieman eri tavalla, joten ensimmäisillä kerroilla kannattaa vähän tarkkailla lämpötiloja ja aikoja. Kiertoilmauunissa voit kätevästi paistaa kaksi annosta kerralla tai paistaa vaikka granolan ja siemennäkkärin samalla kertaa.

 

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys