Sytykekävyt – hauskaa puuhaa ja mainio lahja

admin
Sytykekävyt – hauskaa puuhaa ja mainio lahja

Mitä saadaan, kun yhdistetään männynkävyt ja kynttilänjämät? Mukavaa syyspuuhaa ja mahtava kierrätyslahja tietenkin. Sytykekävyt kauniissa lasipurkissa ovat oiva vieminen mökille tai lahja takkatulen ääressä viihtyvälle ystävälle.  

Meidän lapsuuden kotipihalla kasvoi lukuisia mäntyjä. Lasten ja nuorten tehtävä oli syksyisin kerätä niistä tippuneet kävyt. Ämpäri kyllä täyttyi nopsempaan kuin marjametsällä, mutta ei se silti tainnut olla lempipuuhaa. Mäntyjä ja käpyjä oli niin paljon.

Enpä olisi silloin uskonut, että vielä joskus aikuisena kerään käpyjä ihan vapaaehtoisesti. Näin kuitenkin kävi, kun huomasin, että kuivuneista männynkävyistä saa tehtyä jotain kaunista ja hyödyllistä.

Helpompaa kuin ruusujen askartelu

Yritin yksi vuosi askarrella sytykeruusuja. Olin varmaan vuosia kerännyt munakennoja niitä varten ja mies jo taisi hermostua, kun niitä vaan kertyi lisää ja lisää ja kaikki piti säästää. Sain sitten lopulta tehtyä ehkä kymmenen ruusua. Hirvee repiminen ja vaiva yhden sytykkeen vuoksi. Ei ollut mun juttu. Munakennot lahjoitin ystäville, jotka olivat hankkineet kanoja. Steariinit jäivät säästöön.

Yksi joulu sain sitten lahjaksi purkin steariinissa uitettuja männynkäpyjä ja mielestäni se oli loistava idea. Kävyt ovat hyvä ja kuiva sytyke ja kun niissä on vielä steariinia, ne syttyy ja palaa helposti.

Olen siitä lähtien aina syksyisin kerännyt ämpäreittäin männynkäpyjä. Nyt se tuntuu jo ihan hauskalta ulkoilupuuhalta ja lapsetkin suostuivat aikoinaan tekemään sitä – rahasta.

Sytykekäpytehdas valmiina tuotantoon. Teen itse homman ulkona, kun se on mielestäni sen verran sottaista touhua.

Sytykekävyt

Sulattelen vuoden aikana kertyneet kynttilänjämät kerralla vanhassa arvottomassa kattilassa pihalla, grillin kaasupolttimon päällä. Puuha on mielestäni liian sottaista sisähommaa ja steariiniläiskien imeyttämistä sanomalehteen tuli sitäkin harjoitettua lapsena ihan tarpeeksi. Grillipihdit ovat oiva apuväline käpyjen steariinista onkimiseen.

Sytykekäpyjen tekemiseen tarvitset

  • kynttilänpätkiä ja -jämiä
  • kuivia männynkäpyjä
  • vanhan kattilan
  • grillipihdit tai muun ottimen
  • sanomalehteä
  • kaasupolttimon tai keittolevyn

Sulata kynttilänjämät kattilassa pienellä tulella. Nosta kuivia käpyjä sulaan steariiniin ja anna uida siellä hetki. Nosta kävyt grillipihdeillä sanomalehden päälle. Anna kuivua ja loistavat sytykepalat ovat valmiit.

Tästä se alkaa: kerää kuivia männynkäpyjä.

Sulata kynttilänjämät kattilassa.

Upota kunnon kasa männynkäpyjä sulaan steariiniin.

 

Nostele steariinissa uineet kävyt sanomalehden päälle kuivumaan. Pitkävartiset grillipihdit ovat tässä hyvä apuväline.

Lado kävyt säilytysastiaan, kun ne ovat kuivuneet. Vanhat jätti-isot Ilvestölkit pääsivät käyttöön, kun saunaan ja olohuoneeseen piti saada omat sytykepurkit. Ullakon purkkimyssyt estävät pölyyntymisen.

 

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys