Juhlat järjestykseen

admin
Juhlat järjestykseen

Juhlat ovat ihania, mutta niiden järjestäminen saa monen hermot kiristymään. Pieni stressi on ihan ok, mutta liika stressaaminen vie ilon. Kun suunnittelee juhlat hyvin, stressi pienenee ja juhlista voi nauttia jo järjestelyvaiheessa.

 

Juhlissa olisi tärkeintä, että juhlien järjestäjät ja juhlittava ehtisivät nauttia juhlista, vieraista ja seurasta – päättömän säntäilyn sijaan. Hyvä etukäteissuunnittelu auttaa tässä pyrkimyksessä. Itse vannon listojen nimeen

 

Suunnittele ja tee listoja

Vapauta levytilaa aivoista tekemällä muistilistat eri asioista. Teen itse aina listan kutsuttavista, tarjoiluista ja vielä ”lukujärjestyksen” juhlia edeltävälle viikolle.

 

Kutsuttavat

Teen aina listan kutsuttavista vieraista. Jotta hatara pääni varmasti muistaisi kaikki, selailen kännykän yhteystiedot, selaan facebookin kaverilistaa ja tarkistan vanhan osoitekirjan.

Perhekunnat laitan aina samalle riville, rengastan numeron, kun kutsu on lähtenyt. Laitan raksin ruutuun, kun vieras on varmistanut osallistumisensa tai viivaan yli, jos ei pääse. Perään vielä ruokavalio ja allergiahuomiot, jos sellaisia on.

Laitan aina kutsuihin V.p.:n (vastauspyynnön) ja päivämäärän mihin mennessä, koska haluan suunnitella tarjottavien riittävyyden. Ja tietysti teen tarjottavia vähän enemmän, koska aina on niitä, jotka unohtavat ilmoittaa tulostaan ja ovat silti aina tervetulleita.

 

Kutsut

Kutsut olen hoitanut ajasta ja rahasta ja viitseliäisyydestä riiippuen miten milloinkin. Välillä tekstareilla, välillä graafikolla teetetyillä painetuilla kutsukorteilla, itsetehdyillä tulosteilla tai askarrelluilla hienouksilla. Pääasia on, että kutsut menee ja ne menee ajoissa. Minulla asuu sukua myös ulkomailla ja heille olen ilmoittanut joskus jopa vuotta aikaisemmin, että aionko juhlia vanhenemista tai että lapsi pääsee ripille. Virallisen kutsun laitan sitten lähempänä.

 

Tarjottavat

Suunnittele tarjottavat ruuat, suolaiset ja makeat leivonnaiset ja juomat ajoissa. Itse teen näistäkin listan.

Mieti, mitä kaikkea voit tehdä pikkuhiljaa ja ajoissa pakkaseen. Kun olet suunnitellut tarjottavat, voit tehdä kauppalapun käymällä jokaisen reseptin läpi. Näin pystyt hahmottamaan, pitääkö jotain tarviketta ostaa niin paljon, että suurpakkaus tulee edullisemmaksi kuin usea pieni. Ja kannattaisiko iso määrä hakea edullisemmasta kaupasta vaikka vähän kauempaa. Siinä voi olla järkeä, jos lista ja määrät on selvillä ja saat tuotua yhdellä reissulla melkein kaiken.

 

Juhlaviikon lukujärjestys

Juhlien lähestyessä suunnittele noin viikon valmistelut lukujärjestykseen. Mieti milloin leivot ja valmistelet minkäkin tarjottavan ja koska olisi hyvä hetki tehdä isompi siivous. Me siivotaan vähintään 3-5 päivää aikaisemmin isommin ja just juhlia ennen vaan pikaimurointi ja keittiön sotkut.

Aikatauluta lainattavien astioiden nouto, tilaa kukat ajoissa tai laita lukkariin edelliseen iltaan luonnonkukkien nouto- ja asetteluaikaa. Valitse ja silitä pöytäliinat ajoissa, kata ja koristele ja raivaa tilaa mahdollisuuksien mukaan jo edellisenä iltana. Tyhjennä myös keittiöstä turhat tavarat niin, että siellä on laskutilaa tarjoilu- ja likaisille astioille.

 

Laita itsesi valmiiksi

Juhlapäivänä muista jättää aikaa myös omalle laittautumiselle ja pukeutumiselle. Minä laitan itseni niin, että olen valmiina viimeistään noin tuntia ennen juhlien alkamisaikaa. Loppuaika sitten vain siistiä viimeistelyä, kahvin keittoa, tarjottavien paikoilleen järjestelyä ja juhlatunnelmaan valmistautumista.

Laitan itseni valmiiksi tuntia ennen, vaikka järjestelyt olisivat kuinka kesken. On mukavampaa olla itse valmiina ja hoitaa loppuvalmisteluja vaikka ensimmäisten vieraiden kanssa yhdessä, kuin häipyä suihkuun, kun vieraat saapuvat.

Se kaamea Neuvovatäti

Älä heitä Tarjottavien listaa pois. Se toimii juhlapäivänä muistilistana, että muistat laittaa kaiken suunnitellun tarjolle. Myöhemmin voit muistella vanhoja ja suunnitella uusia juhlia listojen äärellä.

 


 

Juhlat tulossa? Lataa juhlien järjestäjän muistilistat

Liity Ullakon Arjen utopia -joukkoon niin saat juhlien järjestäjän ladattavat suunnittelulistat, joiden avulla stressaat vähemmän ja nautit juhlista enemmän – jo suunnitteluvaiheessa.

Saat seuraavat ladattavat ja täytettävät listat
1) Kutsuttavat vieraat
2) Muistilista tarjottavista
3) Juhlia edeltävän viikon aikataulu

Täytä lomakkeelle tietosi ja saat latauslinkin sähköpostiisi.

* pakollinen tieto

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys