Runebergin torttu, kakku tai kuppikakku

admin
Runebergin torttu, kakku tai kuppikakku

 

Maamme-laulu ja tortut ovat minulla parhaiten muistissa Runebergin tuotannosta. Maamme-laulun sävelsi Pacius, tortuilla on ollut useampiakin säveltäjiä vuosisatojen varrella. Niinpä minäkin uskalsin tehdä oman versioni.  

Kansallisrunoilija ja herkkusuu

Johan Ludvig Runebergia pidetään Suomen kansallisrunoilijana ja hänen tuotannollaan on ollut suuri merkitys kansallisaatteen syntymiselle Suomessa. Runeberg eli aikana, jolloin eurooppalaisessa kirjallisuudessa vallitsi romantiikan tyylisuunta. Romantiikka korosti tunteita ja mielikuvitusta, ihannoi menneisyyttä ja vieroksui arkitodellisuutta. Romantiikan ajan kirjallisuudessa uutta oli erityisesti se, että tavallinen ihminen kelpuutettiin tekstien henkilöksi. Tavallisen kansan elämä, perinteet, historia ja teot kuvattiin niitä ihannoiden. Lisää tietoa Runebergistä ja muistakin historiallisista henkilöistä ja juhlapäivistä löytyy Ylen sivuilta.

 

Runebergintortut kupissa – epäonnistumalla saattaa syntyä uutta

Ullakon ensimmäisen tuoteen – Kattilahatun – tarinahan alkaa virheestä, epäonnistumisesta. (Tarina kattilahatun synnystä). Kerran kävi epäonnisesti myös leipomilleni Runebergin-tortuille, mutta pienellä kekseliäisyydellä käänsin sen voitoksi. Jotenkin ne tortut eivät nousseet tarpeeksi ja ne myös jäivät kiinni paperivuokiin ja näyttivät irroittamisen jälkeen surkeilta ja huonoilta. Keksin laittaa ne tarjolle vanhoihin Arabian kahvikuppeihin ja kostutin ja koristelin ne siinä. Tarjoilu näytti siltä, että näinhän minä olin tämän suunnitellutkin ja kaikille maistui.

Epäonniset tortut näyttivät loppujen lopuksi ihan hienoilta, kun ne toi tarjolle vanhoissa kahvikupeissa.

En muista millä ohjeella epäonnistuneet oli tehty, mutta ei ainakaan tällä jonka nyt jaan ja johon olen vuosien saatossa kokeillut eri määriä ja yhdistelmiä ja tehnyt niistä tämän oman versioni.

En tiedä kääntyykö Fredrika haudassaan tämän mun reseptin takia, mutta meille nämä maistuvat ja kaikkien mielestä ovat sopivan kosteita ja meheviä. Ja voin maun maistaa.  

 

Norbergin Runebergin tortut

Ainekset (12 kpl)

 • 200 g voita
 • 1 dl sokeria
 • 1 dl fariinisokeria
 • 3 dl vehnäjauhoja
 • 1 ½ dl kuorittuja, jauhettuja  manteleita tai mantelijauhetta
 • 1 ½ dl diggestive-keksirouhetta (tai korppujauhoja tai piparirouhetta)
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 2 munaa
 • 1 dl maitoa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Jaa taikina muffinssivuokiin muffinssipellille. Paista 200˚C uunissa noin 20 minuuttia.

Kostutus

 • ½ dl punssia tai tummaa rommia
 • ½ dl vettä
 • 2 rkl fariinisokeria

Valmista kostutusliemi torttujen paistuessa. Mittaa aineet kattilaan, sekoita ja kiehauta hetki.

Nosta valmiit tortut pois muffinssipelliltä jäähtymään, mutta älä vielä revi paperisia muffinssivuokia pois. Kun tortut ovat jäähtyneet, kostuta ne vaikkapa lusikkaa apuna käyttäen. Anna kostutuksen imeytyä ja toista kostutus tarvittaessa uudelleen alusta lopuun. Kaikki liemi minulla yleensä menee. Kun kostutus on imeytynyt, poista paperivuoat varovasti tai jätä halutessasi ne tarjoiluun asti.

Koristelu

 • 1 dl tomusokeria
 • 1 rkl vettä
 • vadelmahilloa

Sekoita tomusokeri ja vesi tahnaksi. Pyöräytä tomusokeritahnasta rinkula tortun päälle ja laita keskelle vadelmahilloa. Iso kasa vadelmahilloa, jos meidän lapsilta kysyy. Koristele vasta, kun tortut ovat jäähtyneet.

85g kokonaisia manteleita on jauhettuna se tarvittava 1 ½ dl eli 100:n g:n pussista saa muutaman mantelin syödä kuormasta ja loput jauhaa.

Vaikka taikina jää vähän kokkareiseksi vuoassa, se kyllä sulaa kauniiksi tortuksi paistaessa. Ehkä tällä kertaa olen mitannut huonosti ja olisi pitänyt laittaa vähän enemmän maitoa tai sitten vähemmän jauhoja. Hyviä näistäkin tuli. Kokeilin käyttää baking beanseja (keramiikkaherneitä) tukemassa vuokia, jotta tortuista tulisi vähän korkeampia.

Eivät näytä kaupan tortuilta, mutta ei kotileivonnaisten tarvitsekaan olla kopio niistä, vaan rustiikkisuus tuo oman herkullisen vivahteen. Ullakon VEISTO-tarjoilujalka tekee tavallisesta tarjoilulautasesta näyttävän jalallisen tarjoiluastian.

 

Se kaamea Neuvovatäti

Jos haluat torttujen sijaan tehdä Runebergin kakun voitele ja korppujauhota 24-26 cm kakkuvuoka ja laita koko taikina siihen. Paista 175˚ C noin 50 minuuttia.

Kiireisen tai laiskan versio on Runebergintorttukakku. Voit joko matkia torttujen koristelua, kuten minä kuvassa tai voidella hilloa ohuelti koko kakun päälle ja pursottaa sokerikuorrutuksen koristeellisesti reunaan.

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys