Laskiaispullat tötterölle tai vohveliksi

admin
Laskiaispullat tötterölle tai vohveliksi

Kohta herkutellaan laskiaispullilla! Perinteisten pullien sijasta laskiaispullat voi myös kääräistä tötterölle tai paistaa vohveliraudalla. 

Tötterön malliset laskiaispullat olivat hitti muutama vuosi sitten ja minäkin niitä kokeilin. Olivat aika suuritöiset valmistaa, mutta jos aikaa ja intoa on, niin olivat kyllä kauniit, hauskat ja hillo-kermaa oli helppo syödä pullatötteröistä. Pullavohvelit taas on helppo valmistaa, mutta ovat mielestäni parhaimmillaan juuri paistettuna ja vähän lämpöisinä. Molempien valmistukseen käytin ihan tavallista pullataikinaa.

Laskiaispullatötteröt

Pullatötteröiden paistamiseen tarvitset tötteröitä, joiden päälle pullataikina pyöritellään. Koska minulla ei ollut mitään tarpeeksi isoja uuninkestäviä omasta takaa, tein ne foliosta. Foliota vaan kevyesti ruttuun, muotoilu tötteröksi ja sileä folio päällimmäiseksi. Tee tötteröistä sen kokoisia kuin haluat – minä tein suht isot, jotta hillo ja kerma oli helpompi laittaa tötterön sisään.

Molemmissa versioissa pyörittelin pullataikinasta ensin normipullia, jotta tietäisin arvioida tötteröiden ja vohveleiden sopivan taikinamäärän. Vaikka muoto on eri, on pullan koko silti hyvä olla sopiva. Tötteröpullien taikinan pyöritin ”nauhaksi”, joka oli helppo pyöritellä tötteröiden päälle.

Annoin kohota tötteröinä liinan alla ja voitelin sekä sokeroin ennen uunin laittamista. Paistolämpötila  ja -aika normaalin pullien mukaan.

Foliot irroitin, kun pullat olivat hieman jäähtyneet. Hillon levitin veitsellä jäähtyneisiin tötteröihin ja kerman sai parhaiten tötteröön pursottimella.

Tein sekä laskiaispullatötteröitä että pullavohveleita varten tavallisen puolen litran pullataikinan, jonka annoin kohota liinan alla. Ullakon kokkihattu on muuten maailman paras kokkihattu. Se on helppo pukea, käy monen kokoiseen päähän, ei hiosta eikä tartu hiuksiin. Kokoja sekä aikuisille että lapsille.

Laskiaispullatötteröitä varten tein taikinasta ensin pikkupullan kokoisia paloja, jotka sitten pyörittelin nauhoiksi.

Kieputin taikinanauhat foliotötteröiden päälle ja annoin kohota.

Voitelin kohonneet taikinatötteröt kanamunalla ja ripottelin päälle raesokeria.

Irrotin foliot, kun pullat olivat hieman jäähtyneet.

Hillon sai kätevimmin levitettyä veitsellä tötterön sisälle.

 

Pullavohvelit

Pullavohveleitakin varten pyörittelin taikinasta ensin pikkupullia. Tein kaikki valmiiksi odottelemaan liinan alle ja kaulin littanaksi juuri ennen paistamista. Käytin paistamiseen voita ja vohveliraudan kuuminta lämpöä. Tämä on asia, joka varmasti vaihtelee eri vohvelirautojen välillä ja pullavohveleille sopivan parhaan lämpötilan löytää vain kokeilemalla.

Yhden vohvelin paistamiseen meni useampi minuutti, joten hieman hidasta tämä pullavohveleidenkin teko oli. Siispä paistoin puolen litran taikinasta vain puolet vohveleiksi ja lopuista tein normipullia uunissa. Ne maistuivat hyviltä vielä seuraavanakin päivänä ja ne on myös helppo pakastaa. Ja niiden kanssa meillä syödään mantelimassaa.

 

Pullavohveleita varten kaulin kohonneet pikkupullat littanaksi juuri ennen paistamista.

Käytin pullavohveleiden paistamiseen voita ja vohveliraudan kuuminta lämpöä.

Paistoin omat vohvelini vohveliraudan kuumimmalla lämmöllä. Yhden vohvelin paistamiseen meni useampi minuutti. Kokeilemalla löydät juuri omaan rautaasi sopivan lämmön ja paistoajan.

Pullavohvelit ovat parhaimmillaan juuri paistettuina ja hieman lämpöisinä.

Pullavohvelit on parasta syödä saman tien, joten tein puolikkaasta taikinasta tavallisia pikkupullia. Ne maistuvat vielä seuraavanakin päivänä ja on helppo myös pakastaa seuraavaa herkkuhetkeä varten.

 

Lue myös

Jätä kommentti tai kysymys